Los Alcázares

Het hart van Mar Menor en Golfland

Los Alcázares bevindt zich praktisch in het hart van de kustlijn van de Mar Menor. Deze immense binnenzee, de grootste in Europa, wordt ook gedeeld met de gemeenten San Pedro del Pinatar, San Javier en Cartagena, die allemaal direct aan deze zoutwater lagune grenzen. Met gemiddelde watertemperaturen die 2 tot 4 graden hoger zijn dan die van de Middellandse Zee, biedt deze regio een ideale omgeving voor een breed scala aan watersporten. De beschutte locatie vormt een extra pluspunt voor sportliefhebbers. Het dagelijkse leven speelt zich grotendeels af langs de wandelpromenade en op de zeven prachtige stranden die zich uitstrekken over de zeven kilometer lange kustlijn.

Los Alcázares is een relatief jonge gemeente. Op 13 oktober 1983 verwierf het zelfstandigheid ten opzichte van San Javier en Torre-Pacheco. Dit heuglijke feit wordt jaarlijks gevierd met een feestweek vol live muziek, shows, een windsurf competitie en indrukwekkend vuurwerk. Hoewel de gemeente op doordeweekse dagen een bescheiden bevolking van iets meer dan 15.500 inwoners telt, groeit dit aantal in de zomermaanden aanzienlijk tot meer dan 100.000. Naast de aantrekkingskracht van het Mar Menor speelt de centrale ligging ten opzichte van talrijke golfbanen een cruciale rol in deze zomerexplosie. Los Alcázares heeft het voorrecht om golfliefhebbers toegang te bieden tot maar liefst dertig golfbanen, allemaal binnen een uur rijden van de stad. Eén daarvan, La Serena Golf, ligt zelfs binnen de stadsgrenzen, terwijl een andere, Roda Golf, zich op korte afstand in San Javier bevindt.

In het verleden heeft Los Alcázares periodes gekend waarin de visserij en de agrarische sector een prominente rol speelden. In 1915 werd daar echter de luchtvaartindustrie aan toegevoegd. De stad huisvestte de allereerste basis voor watervliegtuigen in Spanje. Hoewel de militaire vliegbasis tegenwoordig slechts gedeeltelijk in gebruik is, blijft deze voortleven in de geschiedenis van Hollywood. Tweemaal fungeerde het als filmlocatie: in 2008 voor ‘The Garden of Eden’ en in 2010 voor ‘Green Zone’, een oorlogsfilm met Matt Damon.

De geschiedenis van
Los Alcázares

De interesse van vakantiegangers en internationale vastgoedkopers vormen belangrijke bronnen van inkomsten voor het stadsbestuur van Los Alcázares, wat een warm welkom biedt aan deze gasten. Echter, in het verleden was de situatie heel anders. Toen arriveerden andere culturen ongevraagd en tegen de wens van de lokale bevolking aan de kust van Mar Menor. Deze ongenode gasten vestigden zich met twijfelachtige bedoelingen.

De Romeinen vestigden zich in deze regio in 210 voor Christus om meerdere redenen. Financiële motieven stonden bovenaan hun lijst, aangezien ze het potentieel zagen van Mar Menor voor zoutwinning en de ontwikkeling van een vleesindustrie, waarbij het ‘pekelen’ van vlees een belangrijke conserveringsmethode was. Bovendien was de regio gunstig gelegen voor het ontwikkelen van een bloeiende visserijsector. Los Alcázares bleek ook ideaal voor de oprichting van spa’s en badhuizen met therapeutische eigenschappen, vanwege de natuurlijke hulpbronnen. De Romeinen erkenden echter ook het strategische belang van Los Alcázares, waar de landengte van La Manga diende als natuurlijke barrière tegen mogelijke indringers.

Tijdens de Moorse overheersing, die in de 6e eeuw begon, bouwden de nieuwe heersers voort op wat de Romeinen waren begonnen. De therapeutische eigenschappen van de spa’s en baden waren zo aantrekkelijk dat de Moren paleizen en kuuroorden begonnen te bouwen. Dit was de periode waarin de stad haar naam kreeg, aangezien “Al Kazar” zoveel betekent als “het paleis”. Een overblijfsel uit die tijd is de Rami-toren langs de N-332 weg naar Cartagena, oorspronkelijk gebouwd als uitkijktoren en later gebruikt voor verdediging tegen piraten.

Na het vertrek van de Moren in 1272 volgde een periode van herverdeling van het land, wat leidde tot een bloeiende agrarische sector. Tot op de dag van vandaag is de provincie Murcia een belangrijk agrarisch gebied in Spanje.

Rond 1900 begonnen welgestelde families uit de provincie Murcia zomerverblijven te bouwen langs Mar Menor, wat het bescheiden begin was van de toeristenindustrie. Deze sector is in de loop der jaren geëvolueerd en is nu uitgegroeid tot een internationale toeristenindustrie.

Een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van Los Alcázares werd geopend in 1990 toen tijdens wegwerkzaamheden in het dorp Los Narejos even ten noorden van Los Alcázares een verzameling oude wateropslagplaatsen uit de eerste eeuw werd ontdekt. Deze Romeinse constructies werden vermoedelijk gebruikt om regenwater op te vangen.

Golf & watersport

De La Serena-golfbaan aan Mar Menor staat bekend om zijn uitdagende karakter, met talloze waterpartijen en bunkers die golfers voor de nodige uitdagingen stellen. De regelmatig waaiende levante-wind voegt nog een extra moeilijkheidsgraad toe.

Dichtbij San Javier ligt de Roda-golfbaan, die wordt gekenmerkt door golvende fairways, pittoreske meertjes en wuivende palmbomen. De kenners beschouwen Roda Golf over het algemeen als minder uitdagend vanwege het relatief open landschap.

Voor watersportliefhebbers biedt het Mar Menor een breed scala aan mogelijkheden dankzij de gunstige natuurlijke omstandigheden. Activiteiten zoals flyboarden, waterskiën, paddleboarding en kajakken kunnen hier beoefend worden. In Los Alcázares zijn verschillende scholen waar je je vaardigheden kunt ontwikkelen in zeilen, windsurfen, kitesurfen en kanoën.

Voor liefhebbers van andere sporten is er een sportcentrum met een ruim zwembad en fitnessfaciliteiten, waar ook lessen zoals pilates, power step en zumba worden aangeboden.

In het Las Penas Huertas Park zijn sinds 2015 faciliteiten voor rollerskaten en skateboarden beschikbaar, en in de buurt van de San Javier luchthaven vind je een kartbaan voor de liefhebbers van karting.